Općina Pakoštane

Opće informacije

Opće informacije

Općina Pakoštane smještena je u samom središtu jadranske obale s jedinstvenim položajem između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se na području od 84,28 km2 i zauzima krajnji jugoistok Zadarske županije. Na razvoj Općine Pakoštane uvelike utječe valorizacija prirodne osnove i fizionomija njenog specifičnog krajolika. U akvatoriju Općine Pakoštane nalazi se 18 otoka, otočića i hridi od kojih su najprepoznatljiviji otočići Sv. Juština, Veliki Školj i Babuljaš, smješteni ispred mjesta Pakoštane.

U sastavu općine Pakoštane nalaze se sljedeća mjesta: Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada. Pakoštane je administrativno, kulturno i gospodarsko središte Općine Pakoštane. Mjesto Vrgada nalazi na istoimenom otoku te je povezano brodskim linijama s Pakoštanima i Biogradom na moru.

Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, na području Općine Pakoštane živi ukupno 4123 stanovnika. Većina stanovništva uglavnom živi od turizma, poljoprivrede i ribarstva.

Privatne tvrtke su glavni pokretači razvoja lokalnoga gospodarstva. Od ukupnog broja poduzeća u Općini Pakoštane, najviše je registriranih za djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića. Lokalna samouprava ulaže u poslovnu i turističku infrastrukturu te stvara preduvjete za kvalitetniji razvoj ovog područja i ulaganja privatnog sektora te stvaranje novih radnih mjesta.

Općinu Pakoštane odlikuje izuzetno dobra cestovna povezanost preko državne ceste D8 i autoceste A1. Glavne točke zračne povezanosti su zračne luke Zadar i Split, pri čemu glavnu ulogu ima Zadarska zračna luka zbog iznimne blizine i dobre cestovne povezanosti. Novoizgrađena zadarska trajektna luka Gaženica koja je 2019. godine proglašena Lukom godine polako zauzima položaj ključne pomorske prometne točke središnjeg dijela Jadrana i ima važnu ulogu u pomorskoj povezanosti ovog područja.

Dan Općine Pakoštane obilježava se 31. srpnja u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić iz Draga i njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

Opći podaci:

Adresa:Općina Pakoštane, Kraljice Jelene 78, 23211 Pakoštane
Iban:HR 1724080021831700007
SWIFT CODE:PAZGHR2X
Matični broj:02653303
OIB:06113331578
Radno vrijeme:7.00 – 15.00

Poziv na sudjelovanje, Vransko jezero

Izbornik
Nazovite nas
+385(0)23 381 060